Onze dirigent

In september 2016 is Krista Audere begonnen als dirigent bij Kamerkoor Venus. Krista is een jonge, talentvolle dirigente uit Letland. Letland heeft een echte koorcultuur, dus Krista kan niet alleen heel goed dirigeren, maar heeft ook een dijk van een stem. Een goede combinatie om Kamerkoor Venus naar grote hoogten te leiden.

Op haar 15e begon ze met dirigeren op de middelbare school. Op 20-jarige leeftijd haalde ze haar diploma als koordirigent en koorzangeres aan de Riga Dom Choir School in Riga. Ze studeerde verder en behaalde in 2016 haar masterdiploma koordirectie aan de HvA – suma cum laude!

Natuurlijk is Venus heel trots op onze nieuwe, super getalenteerde dirigent. Ook Krista ziet veel mogelijkheden bij Venus:

“In eerste instantie vind ik het een eer dat ik mag komen dirigeren bij een koor met zo’n mooie muzikale geschiedenis. Ik kijk er naar uit om te werken aan moderne en eigentijdse muziek, en belangrijker nog, om het brede scala aan repertoire en de rijke koorklank van Venus verder uit te bouwen.”

De eerste repetities zaten vol humor, waren behoorlijk fysiek en sterk doelgericht.


Krista Audere (1989) studeerde in 2009 af als koordirigent en koorzangeres aan de Riga Dom Choir School in Letland. Vervolgens behaalde zij in 2013 haar bachelordiploma Koordirectie aan de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music en breidde ze haar muzikale bekwaamheid uit aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart. In 2016 behaalde ze haar masterdiploma koordirectie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Naast het Kamerkoor Venus staat Krista ook voor het VU-Kamerkoor en het Wagenings Studentenkoor.

Tussen 2008 en 2014 was Krista als medeoprichter en dirigent verbonden aan het Latvian University Mixed Choir Dziesmuvara. Daarnaast was zij van 2010 tot 2013 tweede dirigent van het VEF Culture Palace Female Choir Dzintars.

Behalve als dirigent is Krista Audere ook als zangeres actief. Zij was van 2005 tot 2008 lid van jongerenkoor Kamēr… en trad daarnaast op met vocaal ensembles Anima Solla (2010-2012) en het William Byrd Consort (2011). Haar succesvolle carrière leidde vanaf 2011 tot regelmatige deelname aan projecten van het prestigieuze Lets Radiokoor. Krista is sinds 2013 lid van het Tenso European Chamber Choir en nam in Nederland deel aan het project Meesters&Gezellen voor jonge zangers (2014 en 2015).

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: